Monday, May 24, 2010

..Alhamdulliah..


diharap iman pada ana dan kalian hari ini sihat sejahtera.. alhamdulillah rasa syukur tak terhingga kerana masih lagi dberi peluang untuk hidup hari ini dan atas nikmat2 yang diberikan tanpa perlu membayar satu sen pun kepada Nya..

dua minggu ni semua guru pelatih sibuk berhempas pulas untuk study sebabnya dua minggu ni minggu exam..semua sibuk bermujahadah..hari ini ana xda exam apa2 paper pun,tp kena stdy jgak sebab semua paper xhabis lagi..jadi tak boleh la nak relax sangat.perjuangan masih panjang..yeah...yeah...

tengahari tadi selepas hujan reda,ana bercadang untuk outing sebab nk keluarkan duit.almaklum la duit dah tinggal 4 ringgt je dalm poket..huhuhu..rasa malas untuk outing terpaksa ditolak tepi sebab dah pokai jap..nanti nak kena bayar tu bayar ni xde duit plak..xkan la nak bayar guna daun plak kan..hihihih..tringat zaman kecil2 dulu main masak2 dengan rakan2 sekampung...masak pasir nak gantikan dengan nasi kononnye..hihiih
pastu bayar pakai daun..dah tu main polis trafik plak..buat2 la kena saman dengan polis kampung..sudahnyer bayar pakai daun..kalau xguna daun pokok terbang pakai daun pokok bunga raye..huhuuh

lu di pikirkn balik.....kesian betul la pokok2 tu jadi mangsa kami semua.hihihihi..
indahnye lu tringat balik saat2 kecil dulu..tapi mase terus berjalan dan diri semakin membesar..
hidup mesti ke hadapan bukan ke belakang

outing hari ni nk kuarkan duit jer,pas tu pergi kedai jap sebab ade kawan pesan highlight..lepas tu trus kua dari pusat beli belah tu..ana meneruskan perjalanan ke bawah pokok yang sudah menjadi kebiasaan untuk menunggu pakcik datang ambilkan..ana keluarkan telefon untuk call pakcik datang ambil..
tengok2...ooo tidak.!!telefon xde bateri..erm xdapat nak telefon..jadi ana ambil keputusan tggu jer pakcik..

tuggu punya tggu xde sorang pum pakcik yang lalu lalang kat situ..baru ana teringat yang musim exam2 ni,student xla keluar outing sangt melainkan hari mggu...setngah jam kot dah berlalu tp pakcik masih lagi xde yang lalu lalang..ana terpaksa bersabar..dalam menunggu pak cik kunjung tiba..dah macam2 lagu telah tercipta...rentak dikir barat,,rentak zapin semua ada..
lampu trafik kat situ dah kali ke berapa dah bertukar...aduyai..
hati mula terasa bimbang dan xselesa...ana mula berdoa supya ade student yang outing ke tmpat beli belah trsebut,,,setelah lama menungu masih lagi xde sesape yang tiba..pokok yang ade kat situ dah berapa kALi dah kena tawaf..hhuhu

last skali ana terpikir untuk baca hafazan tapi tkut tersilap..ana pun berzikir je la bawah pokok tu..dengan kuasa Allah S.W.T , xsampai 3 minit pak cik pun sampai di bawah pokok tersebut dengan membawa stdent yang outing..akhirnya ana berjaya pulang ke institut dengan selamat..
dalam kereta pak cik tu,ana tersedar bahawa kite kena sentiasa ingat kat Dia,baru Dia akan ingat kat kita.Sesungguhnya Dialah sebaik-baik tempat untuk kita bergantung jangan sesekali bergantung harap dengan manusia. tempatkan pergantungan kita yang utama kepada Dia yang satu.

jadi..musim peperiksaan ni gunakanlah peluang kita untuk sentiasa dekat dengan Nya dan berserah serta bergantung kepada Nya..muda2ah ia akan menjadikan kita untuk terus beristiqamah dalam mendekatkan diri kepada Nya







2 comments:

Nurul Hafizah said...

salam...betul..betul..betul..(^_^)..
dlm apa jua keadaan, Dia tdak harus kita lupakan.. teruskan p'juangan wahai sahabatku..moga engkau b'jaya di dunia & jua di akhirat.. ameen..

Cahaya Malam said...

tq fren..al da best to u too...smoga trus bersemngt dlm mneruskn prjuangn..